Biserica


Alunis cu biserica "Adormirea Maicii Domnului" zidita la 1914, din lemn: 289 gospodarii nationali de romani. Paroh preot Gheorhe Moghilevschi, de 50 ani, absolventul seminarului teologic; in serviciu de la 1904.
Cantaret Serghie Silvestrovici, abs. Sc. Cant. In serv. De la 1922
De la gara Balti 20 km.
Departarea de Chisinau 140 km.
Comuna apropiata Sturzovca 8 km.
Constructia sfantului locas din s.Alunis s-a inceput in anul 1914, temelia este din piatra, iar peretii sunt din lemn de stejar. Toate materialele de constructie au fost aduse din or.Edinet. Acoperisul - din tinichea. Mijloacele banesti pentru constructia bisericii au fost colectate de la populatia satului. Grija pentru organizarea lucrului a purtat-o Dumitru Costache, un bun crestin, care a avut responsabilitatea sa duca lucrul la bun sfarsit. Printre ctitorii principali ai bisericii sunt si Axentie Babin, Ilie Cojocaru, Costache Rusu, Constantin Rusu, Constantin Rosca, dar totusi cel care a sustinut mai mult constructia acestei biserici a fost boierul Vasile Grosu. Biserica si-a inceput activitatea in anul 1923, se presupune ca primul preot a fost Dionisie Gheorghescu. Al doilea preot cu numele Borsevschi, despre care nu se cunoaste nimic. Al treilea - Ioan Tarata, originar din Hotin, slujeste pina in anul 1944, apoi pleaca in Romania. Dupa aceasta un timp indelungat, biserica a fost inchisa. Abia in 1989, in Postul Mare, a fost redeschisa si sfintita de catre Protopopul Gheorghe Tambaliuc, impreuna cu Sfintia Sa protopop. Eugeniu Mazarciuc si parohul bisericii Gheorghe Lazar, care slujeste cu credinta si astazi.
In anii 1991-1992 la sarbatoarea "Nasterii Maicii Domnului" biserica a fost sfintita de Prea Sfintitul Petru, Episcop de Balti. In 1995 s-a inceput reparatia bisericii, care a durat doi ani si in 1997 Inalt Prea Sfintitul Vladimir, Mitropolit al Chisinaului si al Intregiii Moldove cu un sobor de preoti au sfintit din nou acest sfant lacas.